Massor av snö!

Varje vinter får vi ungefär lika mycket snö oavsett hur tidigt eller sent vintern kommer.
Den här vintern kom inte snön förrän i slutet av november. Men nu är det fruktansvärt mycket snö ute. Och varje år när de kör med plogtraktorerna här inne i Arjeplog så tippar de snön på lite olika ställen. I år med den här stora massan av snö ser man stora bauahögar med snö lite varstans. Som små berg liksom.


Vid parkeringen utanför gymnasiet och sporthallen.


Samma bild fast lite längre ifrån.


Ser ut som snöhögarna snart når upp till himlen.


Den här bilen ser inte ut att ha använts på hela vintern!


Vad tror ni om den här bilen då? Den har nog sett ljusare dagar innan snön kom och gömde den.


Ja vad är vad här? Något som står på parkeringen i alla fall. Något slags fordon. Men det går inte att se vad under snömassorna.


Den här gången har André hållt skottad hela vintern så att vi kan gå från hans balkong ut till cement-eldstaden för vi brukar elda där ibland på helgerna bara för det ger så hög mysfaktor. Alla som bor i husen vid André kan njuta av en stor vedeldad brasa. Och när det blir lite soligare framöver (om någon vecka) ska vi lägga ut renskinn och sitta och grilla där.


Måste visa ett par till av mina morgonbilder när jag går från jobbet på mornarna. Det är alltid lika märkligt att se hur det ryker över sjön där strömmarna är. Ser ut som den lätta disröken dansar och leker fram över det strömma vattnet. Och med Renberget i bakgrunden. Brukar alltid stanna till en stund här för att se det vackra som naturen själv gör. Och tar djupa andetag och känner mig glad.


Samma ställe fast några steg längre bort mot bron. Jag undrar varje gång jag går ut och ser allt det vackra här uppe... att det är så många människor som inte ser det här. Det är inte värt något för så många. Jag märker det för när jag pratar om allt jag upplever så ser en del bara frågande ut och säger utan entusiasm... ja ja visst är det fint. Och sen pratar vi om nåt helt annat som att de varit till Piteå eller Luleå och handlat nya kläder och varit och tittat på någon dyr bil som de ska köpa när de får pengarna från husuthyrningen.

Ja, suck... känns som bara jag ser den vackra soluppgången och solnedgången. Och fullmånen och norrskenet, och vyerna över Hornavan och Skellefteälvens strömmar.


Egengjord spegel

Kolla va duktig André är! Han gjorde om datorskåpet och tog bort dörrarna. Så tog han den ena dörren och sågade så det bara blev ramen kvar och så tog han två speglar som vi ändå hade tänkt slänga...


Och så fick han en jättefin hallspegel! Han är duktig.
Och inte kostade det något heller.
När vi letar möbler och annat så vill vi ha furu i köket och hallen, och ek i vardagsrummet. Men tror ni det finns furugrejer att köpa nuför tiden? Nej för det är inte trendigt just nu.
Men vi vill ha furu, vi tycker båda att det passar jättebra i köket och hallen hos André. Inte såna där klumpiga furumöbler som det var ett tag, utan tunnare och smidigare helt obehandlade furumöbler. Men inte finns det någonstans att köpa utan det är bara att försöka göra sådana själv.

Ek, bok och björk finns överallt att köpa. Och svart och vitt finns hur mycket som helst. Och det vill vi absolut inte ha!

Den andra dörren som blev över efter datorskåpet användes som baksida på en fantastisk gobeläng som André hade i sina gömmor sedan flera flera år tillbaks. Den hittade jag när André bytte lägenhet i höstas.


Stadgade upp den med lite vlisselin (hur det nu stavas?)på baksidan och sedan köpte André snygga lite större nubb som såg lite gammeldags ut. Här ser man inte så tydligt allt som händer på bilden. Men den är riktigt rolig.


Här är mittendelen av gobelängen. De ser ut att ha roligt, måste vara fest av något slag.

Ja annars så försöker jag leta ny stuga för brinnande livet vilket inte är lätt. Frustrerande att se alla dessa tomma stugor och hus som bara står!?
Har ringt ett par stycken som har tomma stugor så jag väntar på svar.
Hade jag bara haft 80 - 100 000 vore det ingen match! Har t o m sett stugor för bara 50 000 i Moskosel och Glommersträsk.

Hade jag kunnat köpa ett hus inne i Arjeplog så hade jag verkligen kunnat tjäna pengar på det. När det är testsäsong här från December t o m Mars så hyr jättemånga ut sina hus till dem. Och vet ni hur mycket de får betalt? 1500 - 2000 kr per DYGN!!! Och då bor de själva i husvagnar och sommarstugor och lägenheter. Så de som har gamla stugor som redan är färdigbetalda har själva inga kostnader för sitt boende för den tiden.
Räkna ut hur mycket pengar det blir per säsong? 3-4 månader. Och så skatt på det förstås. Men en del hyr ut svart också men det är mindre vanligt.
Sedan kan de resa, renovera sina hus, köpa stora dyra husbilar eller husvagnar för sina "uthyrningspengar"
Ganska smart va?

Snart ingen stuga

Tänkte möblera om lite i stugan så att det skulle bli mer praktiskt och mer ytor eftersom det är så trångt där.
Så jag och André åkte till Haparanda i lördags till Ikea och handlade möbler och annat som vi båda behövde.
När jag så kom ut till stugan igår och pratade med mina hyresvärdar så sa de att de nog vill ha tillbaks stugan till eget förfogande.
Kom som en chock och jag blev jätteledsen. Ingen av dem har ju sagt ett ord om det tidigare.
Så nu har jag en massa saker i onödan. Var ska jag göra av alla mina saker nu då? Både de som jag har i stugan och i deras uthus plus det jag köpte på Ikea?
Får väl antingen skaffa egen lägenhet eller sälja allt på blocket.
Lägenhet känns onödigt för jag bor ju hemma hos André när jag jobbar och det funkar hur bra som helst.
Men när jag är långledig har det varit så underbart skönt att få komma ut på landet alldeles för mig själv. Den kombinationen har varit så perfekt.
Och stugor är inte så lätt att få tag på här runt Arjeplog.
Nog för det finns jättemånga både hus och stugor som står tomma men folket här uppe vill ha det så. Om de ärvt en släkt- eller familjegård så använder de inte husen/stugorna. Nej. De bor i sina egna hus och så får de ärvda husen bara stå tomma till ingen användning. Hyrs inte ut eller säljs. Vet inte om det är nån slags snålhet eller vad det är?
Så om ni är uppe i Norrland och ser en massa tomma hus och stugor så tro inte att de står tomma för att det inte går att sälja eller hyra ut dem! Nej då. De ska bara stå där som minnen efter den släktingen som bodde där innan och som dött. Så står de där tills de förfaller helt enkelt.


Ja det här blir kanske de sista bilderna på stugan.

Det känns fruktansvärt! Vilket hugg i hjärtat!


Det var deras förslag från början att jag kunde få hyra stugan för de tyckte det var så trevligt med mig därute. Ungarna är också alltid så glada när jag kommer. Minstingen Davíd älskar att få sitta inne i min soffa och titta på barnfilmer, "Toy story 3" är favoriten.


Mycket snö på taket! Behöver nog skotta ner snön snart så det inte blir för tungt.


Den tjocka massiva snön som hänger ner från taket syns inte lika mycket på bild som i verkligheten.


Alla mina älskade vänner fåglarna får nog ingen mat i det här fågelbordet när jag inte är kvar.


Mycket snö även på fåglarnas tak! Kära Gud vad jag kommer sakna mina fåglar!

Mitt liv kommer bli väldigt tomt utan det andningshålet jag haft därute. Det var bara i stugan jag riktigt kunde vara mig själv. Tiden stod still och jag gjorde bara det jag hade lust till, närsomhelst på dygnet utan att behöva ta hänsyn till någon annan.

Ja, egentligen borde jag vara van och inte bli förvånad, efter alla andra gånger människor sagt en sak och sedan tagit tillbaks det. Varför inte tänka efter först innan man lovar något?
Jag har skött hyran, jag har tagit hand om huset helt perfekt. Försökt att inte störa familjen eller vara till besvär. Låtit barnen komma in och hälsa på.

Flyttar jag till kustdelen finns det en hel del hus eller stugor att hyra och köpa. Finns t o m moderna eller halvmoderna hus att köpa för bara 80-100 tusen i vissa byar! Och det är t o m billigare än att hyra ett hus. Men jag kan tyvärr inte ta några lån.

Hej då från en förkrossad männska!

Lite från Arjeplog i solsken

Vi har inte haft många soliga dagar alls hittills i vinter. Förra vintern var i o för sig väldigt kall men vi hade ofta sol så därför upplevde inte jag det så kallt förra vintern som så många andra klagade på både här uppe och längre ner.
Här kommer lite soliga bilder.


Det här rosa huset är så gulligt. Men det jag egentligen ville försöka få fram är hur ENORMA snöhögarna är efter plogbilarna tippat av snön. Känns som det är större snöhögar i år än tidigare.



Den här hunden är verkligen underbar.
Han bor på kyrkholmen där alla människor går, cyklar eller tar sparken som bor på Öberget och ska fram och tillbaks till affärerna i "centrum".
Den här hunden är nästan alltid ute på sin tomt, och det finns inget staket eller annan avgränsning ut mot trottoaren och vägen. Men han håller sig där på tomten för det mesta, och så ibland strosar han väl en liten bit ut på trottoaren, men inte långt alls. Han bara tittar på människorna som kommer förbi utan att försöka komma fram och hälsa eller nosa eller något. Även om det passerar folk med sina egna hundar så bryr han sig inte om det heller. Mina hundar vill ju gärna springa fram och hälsa men eftersom den här söta hunden inte är intresserad av nåt annat än bara stå och titta på alla förbipasserande så låter jag inte mina hundar gå fram.
Och han har bott där i många år och det har aldrig hänt något dumt.
Är det inte fantastiskt?



Här ställde jag mig på Andrés balkong och tog en bild ut på den soliga snön. Renberget syns långt därborta.



Skåpet på balkongen fick också värma sig i solen. Ljungen står fortfarande med blomfärgen i behåll.



Här är balkongräcket där jag också planterade ljung i höstas, men det syns knappt för de är översnöade.



Ja här ser man tvärsöver snön det andra gula huset där André bodde förra året. Och det röda huset till vänster är elevhemmet där gymnasieeleverna bor som pluggar här men kommer från andra orter i Sverige.

Härliga vinter

Mmmm... så härligt och lugnt att i sakta mak gå hem från jobbet på mornarna!


35 minusgrader men jag visste det skulle vara kallt så jag frös inte ett dugg för jag hade dunjacka och hela munderingen för denna kyla. Då kan man gå sakta och bara njuta av det bleka pastellfärgerna.

Naturen tycks också tycka om vintern för den gör sig så praktfull.


En tidig morgontur tänkte jag ta med hundarna. Jag var pigg fast klockan va så lite så jag tänkte mig en lite längre promenad. Påpälsad som ni ser för kylan, kanske var 25 minus eller nåt sånt. Men inte hann jag värst många meter förrän Tiffany vägrade gå och sprang hem! Lite sur blev jag för hon har minsann kunnat gå längre sträckor utan att klaga förr. Ja jag fick väl släppa in henne i lägenheten. Sedan gick jag och Nanok en långpromenad och det var uppfriskande tidigt på morgonen. Man mår så bra hela dagen efter en långpromenad... eller skidåkning också för den delen.
Det kanske är så när jag tänker på Tiffany att det helt enkelt är så att hon tycker det räcker med att göra sina behov ute när det är så här kallt... och att det är onödigt med promenader då. Och så måste väl åldern ta ut sin rätt någon gång och det kan man verkligen inte klandra henne för!


Gick strax förbi det här trädet som naturen gjort vackert med vit snö och folket som bodde i huset bakom gjort extra fint med lite belysning.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
BIBLIOTEKET


Lustiga lerfigurer har de på en vägg på biblioteket. Jag sitter där rätt ofta nuför tiden och pluggar. Men inte sjutton är det lika bra bibliotek som i Enköping. Usch så irriterad jag blir. I "läsrummet" sitter för det mesta ungdomar med sina lap-tops och pladdrar... jag får varje gång säga till dem att vara tysta för jag pluggar. Det finns andra rum att sitta i med sina lap-tops och pladdra, varför sitta i "läsrummet"?


Utsikt från läsrummet. Strömmarna syns, där är vattnet alltid öppet. Bortom snöhögarna är Kyrkholmen.


Ett vitt fint träd från det andra fönstret. På andra sidan sjön bor de som har de dyraste villorna här i Arjeplog. Kallas både för "Guldkusten" och "Skuldkusten" beroende på vem man frågar.


Ja så blir det två snövita träd från det tredje fönstret.

Det var allt för denna gång.

Eller förresten... min Fanny har namnsdag idag! GRATTIS MIN GULLUNGE!

Mamma och pappa som svärföräldrar

En sak som jag nu senaste tiden har börjat tänka på är hur det var när barnens pappa Leffe levde. Han hade en mycket mycket god egenskap (bland andra naturligtvis), och det var att han tyckte så mycket om mina föräldrar. (Och sina egna också förstås).

Att ha en man som aldrig någonsin tyckte det var jobbigt eller besvärligt med att min mamma eller pappa (de var ju skiljda sedan långt tillbaks) kom och hälsade på, eller att vi åkte till dem. Det uppskattade jag väldigt mycket. Tänkte nog inte så mycket på det då som jag gör nu.

Mamma kom ofta och hälsade på. Barnen var överlyckliga när mormor kom, och jag likaså för jag har aldrig haft många väninnor så min mamma kändes som min bästa väninna. Hon hjälpte oss med barnen men la sig aldrig i hur jag skulle göra eller inte göra med dem. Som tur var. Och Leffe tyckte aldrig illa vara att mamma kom och sov över flera nätter då och då, tvärtom. Hon firade oftast jul med oss, och även andra högtider och vi hade alltid trevligt tillsammans.

Pappa och Leffe kom väldigt bra överens och hade mycket att prata om. De skrattade och skämtade ofta och jag såg verkligen hur de trivdes med varandra. Om pappa var kvar och sov över så satt de på kvällarna och drack whiskey och spelade kort... och skrattade. Det var härligt att se.
Pappa var så snäll och hjälpte till när Leffe byggde vårt hus i Trångsund. Det var ju sånt där hus som man byggde genom något som hette "Småahus" som gick ut på att man fick ritningar och material på plats och sedan fick man bygga hela huset själv! Bara el, avlopp och sånt fick såklart yrkesproffsen göra. Det var ju billigt för t ex småbarnsföräldrar som inte hade råd med nåt annat hus i Stockholmstrakten.

Oj oj vad Leffe slet med detta hus! Och jag var (som vanligt) gravid. Det var helt oplanerat att bli gravid då för jag hade tänkt hjälpa till med lite grann av bygget men det blev svårt hjälpa till med växande mage och med värkande rygg och bäckenuppluckring som är vanliga graviditetsbesvär.


Mamma och jag i somras när vi badade i Mälaren.



Middag på balkongen i Enköping, också från i somras. Mamma jag och Wilmer.



Sevilla i hettan! Fin bild på mamma med den magnifika blomman.



Pappa nu på Evelinas och Mickes bröllop. Han har saknat Leffe jättemycket.



Mamma alltid redo att hjälpa till. Så har det alltid varit.



Tror mamma och pappa kollar på vimmelbingot på bröllopet. Ser i alla fall ut att trivas i sin diskussion.

Jag vill sända en tanke till Leffe uppe i himlen för du var en så bra pappa till våra barn och för att du alltid tog emot mina föräldrar med öppna armar. Det är jag mycket tacksam över.

Önskar jag kunde vrida klockan tillbaka så vi kunde ställt allt tillrätta så vi alla kunde må bättre och slippa den slitsamma saknaden efter dig!

ÄNNU KALLARE!

Igår morse stod termometern på minus 40,9 när André klev upp. Jag skyndade mig för att ta kort på termometern men då höjdes den till 40,8. Här är kort på det:


Svårt få en klar bild men det syns i alla fall hur kallt det är! Minus 40,8.




När vi gick ut med hundarna så smorde jag in tassarna på Tiffany för jag tänkte att de här kommer aldrig att gå annars med nästan 41 minusgrader! André tog Nanok i koppel och Tiffany fick springa lös som vanligt. Jag ville filma för det var just det magiska dimmiga ljuset ute och solen som svagt svagt syntes försöka komma upp. Men inte hann jag gå så långt och filma för Tiffany vägrade gå. Hon kissade en liten drill och sedan ville hon in igen. Jag försökte ropa och locka på henne men nej nej hon tvärvägrade. Stackars lilla pudel. Jag vände naturligtvis så hon fick komma in i värmen igen. Det var nog många hundar den dagen som inte ville gå längre promenader än att de bara fick göra sina behov.

Sebastian och jag skulle sedan iväg kl 10 på kurs för Jägarexamen. Det går an att klä sig ordentligt på hela kroppen men alltid lika svårt med ansiktet. Jag har provat både ha halsduk virad runt och när man andas blir det alltid äckligt vått och isigt, jag har provat en (rätt dyr) Haglöfs ansiktsmask och då sitter den lite för tätt över ansiktet och även om det är lufthål vid munnen så blir det likförbaskat kondens där fast inte lika mycket som med halsduk, jag har även en merinoullströja med bra huva som täcker pannan bra och man kan dra den över ansiktet så mycket man vill, den är rätt töjbar men är ändå inte helt nöjd med den heller. Och utan någonting alls över ansiktet är helt otänkbart för då blir det olidligt kallt.

Men som tur är så är ju André snäll så han hade motorvärmarn i bilen hela natten så den startade bra på morgonen så han skjutsade oss till utbildningen. Hemvägen på eftermiddagen fick vi skjuts av en av deltagarna. Det var 7 kvinnor och 3 eller 4 män som deltog... helt otroligt... hade jag aldrig förväntat mig faktiskt på en sån "macho"-utbildning som jägarexamen.


Dalripa                                                Fjällripa


Tjäder

Nu så här i början av teorin på jägarkursen är det väl så att det jag tänkt att jag skulle jaga är småvilt. Och när man är upp på fjälltopparna häromkring där det nästan aldrig är några människor kan man rättså lätt få syn på ripor. Jag har aldrig ätit ripa men har hört att det är gott, och mycket kött för att vara så liten fågel.
Tjäder är lite lättare att se och få tag på så det hade jag också tänkt få skjuta och tillreda.


Fågeljakt vintertid                        Fågeljakt på hösten

Har letat rätt på dessa bilder på internet. Tycker själv inte ett dugg om de bilder de visar på djur som de skjutit och som de håller upp dinglandes i händerna, eller älgar som ligger och blöder på marken med en leende fet gubbe med foten uppepå älgen. Usch. Jag vill jaga för att få friskt kött i frysen, inte för att stoltsera med på det där horribla sättet.
Sedan kan man ha olika åsikter om det. Men det kött man köper på stormarknader och liknande har definitivt inte haft ett bättre liv än de här som lever vilt och har absolut inte blivit dödade på något skonsammare sätt. Och köttet i affärerna är tillsatt med en massa konstiga ämnen som de djur man skjuter själv ute i naturen inte har, de har ätit sin naturliga föda.


Jakthundarna de lever sina glada dagar när de får vara med på jakt. Tyvärr är det väl så (alla fall i Arjeplog) att jakthundarna resten av året då det inte är jaktsäsong mest får stå i sina hundgårdar från morgon till kväll. Usch vad jag är arg på de hundägarna!


Alltså jag är tveksam till att jag kommer att ge mig på att skjuta älg. Men det är så mycket annat jag ändrat mig på och ändrat inställning till sedan jag flyttade hit så vi får väl se i framtiden.

Har dessutom inte gjort varken teoriprovet eller skjutprovet än så jag kanske inte ens får någon licens!


Vilken härlig bild! Eller hur? Alla jägarna tar en matrast i det sköna höstvädret någonstans i fjällen.

Är mycket glad att Sebastian ville ta jägarexamen tillsammans med mig. Jag menar... jaga kan man göra hur ofta eller sällan man vill framöver. Och djur för jakt finns i hela Sverige så det spelar ingen roll var man bor. Tänker då främst på Sebastian som antagligen kommer flytta tillbaks till Enköping någon gång framöver.



KALLT!

I natt har det varit fruktansvärt kallt i hela Norrbotten. Vissa ställen häromkring var det ända ner till minus 45! Säkert ännu kallare i Nikkaluokta, Tarfala och Jokkmokk där de brukar ha som kallast på vintrarna.
När jag gick från jobbet i morse visade termometern där på minus 37,4.


Det blir liksom dimmigt på nåt sätt ute när det är så här kallt. Jag tycker det är häftigt! Får en känsla av nordpolen på nåt vis.


Jag visste det skulle bli kallt under natten och idag så jag hade klätt mig riktigt ordentligt så jag frös inte det minsta. Det går verkligen att njuta av vintern och kylan när man har rätt kläder.


Bron över till Kyrkholmen. Här rykte det ordentligt i luften just för att vattnet är så strömt under bron och helt öppet så det är alltid rykigt här på vintern. Ser så trolskt och magiskt ut. En av tjejerna jag jobbade med under natten kom ikapp mig och vi hälsade på varandra. Jag kände igen henne... men hon frågade efter en kort stund... vem är du? Ha ha ha... jag hade min varma egengjorda lappmössa och halsduk virad runt hela ansiktet så hon kände inte igen mig. Det var lite kul tyckte jag.


Något varmare hade det hunnit bli när jag kom hem till André. "Bara" minus 35,8 grader!

Det blir definitivt inte någon skidåkning i den här kylan... och inte någon långpromenad heller. Men så väldans vackert ute på eftermiddagen när solen lyste svagt över berg och fjälltoppar!

Lite av varje

Sebastian har som sagt blivit en otrolig skidentusiast. Hoppas han kommer iväg och åker Vasaloppet. Han fick tyvärr inte tag i någon biljett för de tog slut första dagen som de öppnade för försäljning. Men det finns ju att köpa nu på blocket, och då är de förstås väldigt dyra. Så är det ju nuför tiden att folk köper biljetter till olika evenemang och sedan vet de att de kan sälja dem dyrt senare på internet.
Så vi får se om han lyckas.


De nya skidorna är han jättenöjd med och sköter noggrant om dem. Efter den här noggranna vallningen åkte han iväg 1 ½ mil ut på långspåret på Renberget. Det är väldigt bra att de varje år drar ett långspår. Och så varje vår-vinter ordnas "Renbergsloppet" med olika distanser.
Till skillnad från förra vintern så jobbar Sebastian fruktansvärt mycket så det är svårt för honom att få alla mil i benen som man säger krävs för att orka ett Vasalopp. Men han är stark, seg och envis som är bra egenskaper i detta fall.

RÄVUDDEN:
Förra veckan följde jag med min jobbarkompis på renskiljning. Det är ju så himla roligt. Och väldigt krävande. De två dagarna jag var med denna gång så märkte jag att jag blivit duktigare på att själv springa fram och hugga tag i renarnas horn och få dem till "vår" fålla. Alla renar vaccinerades och räknades.

Här har vi far och son. Äkta samer. Erik och Jon-Erik. Erik är 84 år och jag är otroligt imponerad av honom och det har jag talat om för honom. När hans son Jon-Erik och de andra yngre samerna åker skoter på vintern för att kolla till renarna eller flytta dem, då åker Erik skidor. Och det är inte några moderna skidor utan det är gamla träskidor som man bara sticker in fötterna i utan någon rem baktill på foten. Och han åker alltså flera mil! På somrarna när de yngre åker fyrhjulingar till renarna då går Erik till fots både en och två mil, och ibland t o m längre! Är det inte imponerande så säg?
Jag har inte fler bilder på renskiljningen för jag hade videokameran med mig och det blev mycket bra film av både renar och samer. Och så filmade Ingegerd mig också när jag hjälpte till i renhjorden.

De här lappskorna har Ingegerd sytt själv. Det är det absolut varmaste att ha på vintern med s k tovesockar inuti. Förr hade man ju sko-hö men numera har de flesta tovesockar som är tovat efter en viss teknik av fårull. Jag har själv fått lära mig det för många år sedan. Och jag tror att många barn både här uppe och i södra Sverige får lära sig det på syslöjden.
Man kan göra otroligt mycket av tovad ull, t o m tavlor har jag sett. Låter kanske inte så fint men en konstnärsbegåvad människa kan göra vackra tavlor av det mesta och jag har sett fantastiska tovade tavlor.

SYPÅSE:

Måste bara få visa min gamla sypåse som jag har kvar sedan jag gick i mellanstadiet i Enköping. Det är jätteroligt att jag har kvar den som jag själv sydde när jag var 10 år. Och jag använder den fortfarande och har diverse sybehör i. På den tiden hette jag Eva-Marie Borén därav initialerna.



Morgontur med hundarna

Det är verkligen mycket roligare att rasta hundarna på skidorna istället för att promenera som jag ändå gör hela somrarna när det inte finns snö.
Då får Nanok ha dragselet på sig och kuta iväg med mig bakom. Hon älskar det och jag älskar det.

För det mesta brukar jag ta Nanok ensam och åka iväg när André kommit hem och kan ha Tiffany för hon kan ändå inte springa lika fort som Nanok, särskilt inte när vi åker i lössnö in i skogen och över sjöarna m m.
Men en morgon när det var lite klart och skönt i luften tänkte jag att nu får Tiffany hänga med om jag bara åker i skoterspåret över sjön en liten bit. För springa kan hon när hon vill det vet jag.


Så här såg jag ut när jag var färdigmunderad för morgonturen. Reflexvästen på så att skoterförarna ser mig lite bättre ifall de kommer i full fart.


Ja jag kan säga att naturligtvis var ju Tiffany inte alls på humör att springa. Vi åkte över första lilla viken och så över en otrafikerad väg och så en bit till där ni ser skoterspåren går över sjön.
Men vilken tid det tog! Endast för Tiffany bara behagade att trippa lite sakta på på tårna som någon slags balettdansös.


Även hon har reflexväst så skoterförarna ska se henne. Nanok och jag fick ständigt stanna och vänta på lilla fröken som just den här dagen bara kunde trippa lite i "trav". Men om det hade kommit någon annan hund eller människa i spåret som hon INTE skulle få springa fram till... då hade hon satt full fart i galopp minsann. Jag känner den där hunden nu efter 13 år.

Annars är hon fantastiskt duktig på att springa med oss när vi åker skidor i elljusspåret. 5 km springer hon hur lätt som helst.

Ja hon är i alla fall charmig min lilla pudel! Och tuff också. Idag har det varit 33 minusgrader ute och hon klarar att gå med på promenader utan att det märks det minsta att hon fryser. Visserligen får hon ha fleecejacka på sig men tassarna smörjer jag inte ens in med fett längre som jag gjorde i början när jag bodde här uppe. Det finns ju sånt där särskilt fett för hundtassar.

Ja inte finns det många 13-åriga dvärgpudlar som är så tuffa och duktiga som hon!

Nelly´s kafé

Många av oss här i Arjeplog är glada över att vi har fått ett "riktigt" kafé. Tidigare har väl ungdomarna samlats på Kalles kiosk eller Shell och druckit lite kaffe och käkat godis. Och gubbarna samlats på Järnaffärn och snackat jakt och annat över en kopp kaffe. De har ju såna där kaffeautomater på de ställena så då har vissa grupper samlats för att träffas lite grann.

Men nu har vi ett kafé med alla sorters kaffe och bakverk och goda mackor. Härligt!


Den här dagen var jag och Hampus på Nelly´s och fikade. Hampus fick posera vid den här soffan.


Och jag poserar i min favorithörna.


Här är fönstret som är till vänster om "min" hörna. Trevligt att det är ett långt fönster så man ser ut ordentligt.


Här blev en bra bild på den bortersta delen av kaféet. Alla fåtöljer och soffor är jättesköna att sitta i vilket jag tycker brukar vara ovanligt på kaféer. Oftast är det hårda stolar. Inredningen går helt i svart, rött och vitt. Belysningen effektfull och lagom med tavlor på väggarna.


Här ser man från "min" hörna ut mot utgången. Det är liksom två sektioner eller rum att välja på. Personalen är jättetrevliga och kommer ofta fram med kaffepannan och frågar om man vill ha påtår.
Det är en Tysk man som byggt om en gammal byggnad tvärsöver parkeringen till Silvermuséet och öppnat detta kafé. Tänk att det ska behövas en Tysk som förstår att Arjeplog behöver nåt nytt?

Som jag sagt tidigare så är Arjeplogarna väldigt trevliga med härlig mentalitet men ibland otrooooligt tröga när det gäller något nytt.

Nu hoppas jag och många med mig att det kommer att gå bra för kaféet så det får finnas kvar!

En liten blick tillbaks: 4:e advent

Kanske är det så att nu i januari börjar många rikta in sig på våren och hoppas på att vintern fort går över. Inte jag för jag tycker bäst om vintern. Men längtar ändå till vårvintern för den är som jag sagt många gånger tidigare den allra bästa årstiden här uppe. Redan i februari kan man börja ana den och då och då få så pass soliga dagar att man kan sätta sig lite i lä i snön och solens strålar värmer skönt. Mars-april är obeskrivligt ljuvligt som jag också skrivit många gånger tidigare. Då lever hela norrland upp med långtursåkare både på skidor och skotrar.

Men nu ska jag ändå blicka lite tillbaks för jag visade inte de här bilderna tidigare så det får bli nu.



Jag cyklade ut i snöyran den dryga milen ut till stugan direkt efter jobbet på morgonen 4:e advent. 12 grader varmt i stugan när jag kom fram, perfekt att sova i så jag sov skönt några timmar. Sedan gjorde jag upp eld i kaminen och så lagade jag mat och efterrätt.
Vid 5-tiden på eftermiddagen kom Sebastian, Hampus och André ut och åt middag med mig därute. Jag är till 90-95 % av året ensam i stugan så ibland längtar jag hemskt mycket efter sällskap så nu fick jag ut killarna och fick fira 4:e advent med dem.

Jag julpyntar varje år i min stuga och det känns så ledsamt när ingen annan än jag ser hur mysigt jag har det med alla mina julsaker som jag haft sedan barnen bodde hemma. Nu var jag glad att pojkarna kom.
Förra året var Fanny och sov över en natt i stugan kring jultiden då hon hälsade på i Arjeplog.


Hampus och Tiffany myser i soffan. Jag har lagt en matta i soffan som min mormor gjort för länge sedan. Den passar bra att ha i skinnsoffan för den blir såklart väldigt kall i stugan. Här uppe i Norrbotten passar det nog bäst med tygsoffor. Vem vill komma utifrån kylan och in och sätta sig i en kall skinnsoffa?


Och så fick de sällskap av Nanok. Hon och Tiffany är så avundsjuka på varandra så klappar man den ena kommer den andra springande direkt för att också bli klappad.


Innan vi åkte därifrån såg jag att Lisa och Krister satt upp en adventsstjärna i fönstret på boden. Såg så himla gulligt ut så jag tog kort på det. Jag tror boden blev glad av att få bli lite pyntad.

RSS 2.0