Sidensvansar

Så här fint var det utanför Andrés fönster i höstas när en flock Sidensvansar satt i trädet. Ljuset på himlen var perfekt för ett foto.


Nu i december syns de inte längre.

Ute i stugan ser jag mest Talgoxar och Talltitor. En och annan Domherre kommer och äter från mina fröbehållare. Och för någon vecka sedan kom en flock Gråsiskor. De är så söta alla mina fåglar.

Så här blev julen

Fanny kom hit några dagar innan jul. Från nästan somriga Sevilla till vintriga Uppsala och till ännu vintrigare Arjeplog.
Hon bodde hos Hampus och jag tror de hade det riktigt bra tillsammans. Vi umgicks och åt mat på kvällarna, åkte skidor ett par ggr på dagarna när det inte var för kallt och så jagade vi lite julklappar dagen innan julafton.
På annandagen var vi på premiäröppningen på Galtis och åkte i backarna tillsammans. Det var roligt.


Här har vi tre av syskonen tillsammans ute på "Harrys" restaurang. Jag och André var också där. Sista kvällen de hade öppet för detta år. Här uppe har flera restauranger helstängt vissa tider på året och jag kan gissa på att det har med testarna och turisterna att göra. Ingen större förtjänst ha öppet enbart för bofasta Arjeplogare för många är fruktansvärt snåla och går nästan aldrig ut och äter. Inte för att de inte har råd utan för att de hellre sitter hemma av någon anledning.


Här är Fanny och jag inne på Silvermuséet. De har alltid ett typ torgstånd med en massa hantverk stående mitt på golvet inför julen, och kanske lite längre också. Mycket fina saker. Här inne köpte jag ett jättefint tennarmband till André i julklapp. Jag tycker det är så himla snyggt med armband på killar och män. Förra julen fick Micke armband av Fanny och Raúl och jag kände direkt att det skulle vara snyggt på André. Hoppas han också tycker det... han använder armbandet varje dag i alla fall så då är han nog nöjd.
Som jag tidigare berättat så är inte André den som pratar så mycket om hur han känner eller visar medkänsla så värst ofta så därför vet jag inte alltid vad han tycker eller känner... men han visar många gånger på sitt eget sätt som jag uppskattar.


Fanny och Tiffany julkramas lite mitt i julklappsinslagningen. Matlagning var det också i köket som vi skulle ha till julafton.


André fick presentkort från jobbarkompisarna när han fyllde 50. Och han köpte då den här fantastiskt fina kåtan samt värmeljushållaren inne på Viltbutiken. Och nu till jul så fick jultomten stå där bakom lutad mot väggen.


Barnen kom hit kl 12 och åt julgröt till lunch. Vi hade nämligen bestämt med Andrés syster och bror att vi skulle ha julmiddags-knyt med dem i en lokal som vi hyrde tillsammans. Så därför blev julen lite annorlunda än vi är vana vid. Innan julklappsöppningen fick barnen sitta vid granen för en liten fotografering. Fina va?


Julklappsöppningen klar. Här har jag lagt mina julklappar... utom en... och så tomteluvan fick va me.
Fotot på Micke och Evelina var mkt fint. Evelina råkade bara få blixten från min kamera i ansiktet. Men här under kommer en bild på dem igen. Förresten så har jag själv broderat julgransmattan för många år sedan. Jag var så himla duktig förr! Fattar inte hur mycket energi jag hade när barnen var små!


Här ser vi Evelina och Micke lite bättre. De är så himla fina tillsammans. Hoppas de lever lyckliga i alla sina dagar! Och... jag vet att jag egentligen inte får tjata om detta... men jag vill så himla gärna ha barnbarn!!! Inte ska väl någon av mina barn skaffa barn för min skull men nu håller jag faktiskt på att längta ihjäl mig!!!
Tar varenda unge som kommer i min väg och gosar och gullar så mycket jag bara orkar.


Kolla vilken fin symaskin jag fick av min omtänksamma André! Jag har lånat andras symaskiner då och då men inte själv tyckt det har haft så hög prio på "köpa"-listan. Blev jätteglad!
Fick såklart jättefina julklappar av alla mina barn och mamma och är superglad för det.
Smycken, fiskegrejer m m... allt toppenfint och som jag uppskattar mycket.


Julgranen som vi högg till första advent var otroligt fin. Bilden blev suddig och jag orkar inte ta en ny bild. Ni får hålla till godo med denna.
Tidigare jular har jag haft så otroligt mycket grejer i granen så nu skulle jag vara lite sparsam med pynt och trodde det skulle bli fint... men det blev lite för fattigt. Har ju delat upp allt julpynt på både granen hos Hampus och granen hos André... och märkte att när jag och Fanny klädde denna gran dagen före julafton att det gott och väl kunde varit lite mer. Men nu fick det bli så här. Bättring till nästa jul.


Här har vi nu kommit upp till den hyrda lokalen. André syster och bror samt en kusin hade fixat och gjort ordning så fint där... och så hade var och en lite julmat med sig så det funka mkt bra.
Andrés bror hade så väldans fin tomteluva och förkläde på sig som var sådär riktigt amerikansk med en massa blinkande lampor! Försökte fånga det på bild men det var lite svårt.

Här har jag blixten på men då syns inte några lysande blinkande lampor. På förra bilden ser man lite grann på luvan de fantastiska lysena.
Själv så var jag tvungen gå iväg och jobba senare. Vilade en stund på en soffa innan jag fick lunka iväg till mina patienter och jobbarkompisar.


Här har jag, Fanny och hundarna just åkt skidor i Djuptjärns spåret. Nanok fick dra mig halva vägen och sedan Fanny. Det var roligt. Vi var ju tvungna passa på mellan köld-knäpparna. Det var väl ca 15 minus denna dag.


Sedan åkte vi iväg ut till stugan. Kallt var det där ute och vi vred på elementen för fullt och eldade i spisen. Men det rykte in så förskräckligt så vi var ändå tvungna att öppna både dörr och fönster så vi inte kvävdes. Och spjället var öppet så det var inte därför det rykte in. Tror att ju kallare det är ute desto svårare för röken att stiga. Minusgraderna sjönk nämligen nästan för varje minut när vi kom ut.
Men det var mysigt att ha sällskap därute... utom hundarna förstås.
Senare på kvällen gick vi upp till Lisa och Krister och deras pojkar och umgick med dem ett par timmar.
Och när vi gick och la oss så tittade vi på film tillsammans Fanny och jag.
Jag älskar kolla på film!

Dagen efter var det 28 minusgrader ute och väldigt kallt inne i stugan. Blev alltså ingen skoteråkning som jag hade tänkt mig. Men va sjutton... vi hade så fina dagar tillsammans ändå!

Fanny åkte med buss och tåg ner till Uppsala igen.... Vi ses gumman! Puss puss


Hampus 22-års dag

Skulle naturligtvis ha skrivit och berättat om Hampus födelsedag som var 11 december.
Det kommer nu mittemellan jul och nyår.
Jag och André var till Arvidsjaur på dagen och visste att vi skulle bli bjudna på middag hos Hampus när vi kom dit på kvällen.
Sebastian följde också med på födelsedagsmiddagen.


Här hade jag ingen blixt på kameran men jag chansar ibland utan blixt för det kan bli bättre bilder, men tog en likadan bild med blixt så jag visar dem båda.


Hampus fick tangentbord av mig. Och en mobiltelefon av André. Så det blev både roliga och användbara saker.

Vi åt och drack gott och umgicks några timmar hemma hos Hampus.
Trevligt att träffas och ha en lugn hemmakväll tycker jag.

Vintervackert

Vår helt fantastiska kalla härliga vinter har jag njutit av nästan hela tiden. Soligt med pastellfärger mot horisonten vareviga dag och sol- och stjärnklart på nätterna.
Aldrig haft så vacker vinter i hela mitt liv som denna vinter.



Såhär fina är skyltarna.... man ser helt enkelt inte vad det står på dem. Så det är säkrast att man hittar vägen dit man ska annars får man klättra upp på skyltarna och ta bort snö och frost.


Ett av fönstren syns bakom de snötunga trädgrenarna in till vår nyöppnade Glashytta.
Där har vi köpt lite fina saker. Man kan även få se på när de tillverkar sina glassaker för verkstan och affären går liksom ihop.


Oj oj oj så mycket snö Konsums gran hann få på sig. Man kan inte se något grönt på den. grenarna är helt vita av snö och glitter och andra band hänger ner mer än vad det gjorde från början. Kulorna försöker ta sig fram bakom snön och lysa rött. Julstämning har vi verkligen här uppe... varje år... varje årtionde... varje århundrade. Ingen behöver undra ifall det blir en vit eller slaksig jul. Alltid lika stämningsfullt med vit gnistrande snö på julafton.


Och se så fina pepparkakor jag gjorde till jul. André hade lite annorlunda formar...


Här är det andra små harar som blivit fina i glasyr och nonstop-godis.
Nu har vi ätit upp alla fina pepparkakor med utsmyckning på och det var jättekott!

Igår var det julafton och vi hade det riktigt bra hela dagen och hela kvällen.

Jag gick visserligen och jobbade kl 21.00 och jobbade hela natten. Men vi hann umgås mycket ändå. Och en lugn julaftons natt var det på jobbet så det var väl skönt. Då hade folk det förhoppningsvis bra hemma i stugorna eftersom de inte behövde uppsöka sjukvården.

Idag har jag, Fanny, André och Nanok åkt skidor en liten stund. Och sedan ätit rester av julmaten och kolla på tv med tända ljus och med den fina granen lysande brevid.

Mer om julaftonen i nästa inlägg.

GOTT SLUT PÅ DET GAMLA ÅRET ÖNSKAR JAG ALLA!!!

Jul i stugan

Jag och hundarna har det mysigt när vi är ute i stugan tillsammans. Lugnt och skönt. Jag pysslar, läser, lyssnar på musik och kollar på dvd-filmer.
Tiffany håller sig mest inne i stugan med mig men Nanok är ute och springer då och då runtomkring. Det är enda stället som Nanok springer löst på och kommer när jag ropar på henne. Släpper jag henne lös någonstans där det kan riskera komma människor eller hundar så lyder hon inte över huvud taget så därför får hon bara springa lös ute i stugan. Men desto roligare tycker hon det är att få komma ut dit emellanåt.
Här kommer en liten titt in i stugan en kväll när jag julpyntat och tyckte det blev så fint så fint.


Ängeln i fönstret har jag haft ända sedan barnen var små. Den hänger med fortfarande och lyser upp.


Silverstjärnan har hängt med några år den också. De rödrutiga gardinerna sydde jag -87 eller -88! Otroligt att de hänger med fortfarande. Jag tycker om dom. Det är kul att ha kvar julsaker från den tiden då barnen bodde hemma.


Ljusstaken gjorde Sebastian när han gick högstadiet. Två av tomtarna har Wilmer gjort i mellanstadiet. Den tredje tomten köpte han i julklapp till mig för några år sedan. Jag tycks bara ha gamla julsaker men det känns så fint att plocka fram sakerna varje jul för det är så mycket minnen förknippat med dem.


Ännu mer gamla julsaker och minnen. Jag njuter av dem...


Kära kära gamla julkrubban! När Wilmer var liten så lekte han med alla figurerna. Han var så rolig med alla sina egna rollspel när han var liten. Önskar ofta den tiden tillbaks...


Tomten ligger som vanligt på krubbans tak. Det var Wilmer som för många jular sedan tog denna tomte och la på taket och jag skrattade så gott för det ser verkligen roligt ut med en tomte som ligger med armarna under huvudet och upp och ner på taket. Så nu lägger jag dit tomten varje jul på samma ställe som Wilmer en gång gjorde.


Här står den jättefina ljusstaken jag fick av barnens farmor för några jular sedan. Den lyser så fint med sitt röda sken.


Och så den fina granen utanför stugan. Och tomten på trappen.

Ja nu ska jag och Fanny ut och julhandla det sista inför morgondagen!



Tiffy och Nanok julhälsar

Här kommer en julhälsning från oss alla här i Arjeplog.
Försökte få Nanok att posera i tomteluva vilket inte var så lätt minsann.


Först vänder hon huvet åt ena hållet...


Och sedan åt andra hållet...


Och så nästan en bra bild.
Vi höll på rätt länge innan det blev någorlunda bra bilder.
Tiffany tog vi inte med på bild tillsammans med Nanok för det hade så gott som varit helt omöjligt. Två hundar som ska titta åt samma håll samtidigt har jag lärt mig är mer tur än skicklighet.


Så här fint låg Tiffany på golvet när André tog kort på henne.
Så det får bli Tiffanys lilla söta ansikte utan luva och Nanoks vintriga vita ansikte med luva som säger:

GOD JUL!!!

önskar vi er alla från vårt vinterparadis Arjeplog!

Stenad till döds

Såg en fruktansvärd film härom veckan. Har knappt hämtat mig än efter allt det fruktansvärda. Filmen heter Soraya och är säkert några år gammal men jag hade inte sett den tidigare. Förstod ju att det skulle vara en otäck film med tanke på att det var en verklig historia som utspelades i en liten by i Iran. Men inte att det skulle vara så fruktansvärt!
Inte nog med att filmen var otäck och lever kvar i mig... utan det tragiska är att det fortfarande är på detta sätt i Arabvärlden. Hur kan det få fortsätta så här? Är det verkligen så att det inte går att sätta stopp för sådana metoder? Kan verkligen inte omvärlden se till att det förbjuds?

Jag som redan är "manshatare" blir det inte bättre av att se sådan här film.
Med manshatare menar jag att hela förbannade världen styrs av män.
Allt förtryck är grundat av män enligt mig.
Se bara runtom i världen. Det mesta elände kommer från män.
Kolla i Sverige... vi har också långt kvar.

Är väldigt tacksam över Fredrika Bremer och många många andra starka kvinnor som banade väg och stred för kvinnliga rättigheter... vi får aldrig glömma dem!

Brudkappa!

Såg denna fantastiska skapelse när jag kolla runt lite på Blocket och Tradera. Jag blev helt förälskad i denna brudkappa! Min storlek till och med.
Nu blev jag sugen på att gifta mig... (man kan få fantisera i alla fall)

Tänk så vackert med ett vinterbröllop här uppe i fjällen. En gammal stämningsfull träkyrka... och med en rätt lång gång upp till själva kyrkan med facklor på sidorna hela vägen fram... och stjärnklar himmel... och en liten kör som står vid kyrkingången och sjunger stilla. Och så tänker ni er en brud som skrider uppför kyrkgången i denna bedårande kappa!!!



Arjeplogs kyrka skulle funka jättebra. Men det finns fler andra fantastiska kyrkor och platser uppe i fjällvärlden.

Fast jag skulle hellre se någon av mina döttrar skrida uppför gången i brudkappan än jag. De är ju så unga och söta båda två.
Vi har i stort sett samma storlek så denna brudkappa kan vi ju använda alla tre vid olika tillfällen. Skulle vara härligt att köpa kappan och sedan ha den som tradition vid vinterbröllop.
Om mina flickor skulle vilja ha den... och vinterbröllop så köper jag den direkt!

Vad säger ni mina töser?


RSS 2.0