Här kommer mina egna bilder från Marknaden

En knivförsäljare... försöker huka sig för snön som yr in överallt. Försäljarna var rätt missnöjda med vädret. Han hade fina knivar så jag hoppas han sålde några.


Jag tror det är en Finsk eller Norsk Same.


Mycket vacker kvinna! Jag berömde hennes kappa och hon fick snurra runt så jag såg den ordentligt. Baktill var det jättemycket vidd i skinnet så det låg veckat. Beundransvärt arbete. Alla kläder som Samerna gör sys för hand. Även lappskorna sys för hand. Tänk den dagen jag kommit så långt! Mitt mål är ju att bli Same så småningom.
Ser ni den Samiska flaggan bakom henne?


Ja här kommer nu "hövdingen" bland Samerna. Pekka vet så väl vad alla turister vill se. Så hans renrajd är mycket väl genomtänkt. Nästan bara vita renar som man kan klappa utan att de blir rädda. Pekka går så majestätiskt genom marknaden och stannar strategiskt på några stället så alla får chans att ta kort. Jag fick höra dagen efter av honom att det hade varit en kvinna som kommit bakom honom och stoppat upp handen mellan benen på Pekka! Hur kan man ens komma på idéen? Men Pekka var glad att det var en kvinna och inte en man. Ja... så kan man ju också se på det.

Pekka har en Karesuandodräkt på sig.

Mmmm... så vacker ren. Den ser hur lugn ut som helst. Har väl vart med förr antar jag.


Nu kommer det en annorlunda ren. Den var mycket vacker också.


Här kommer Pekkas son


Två små fina samebarn. De sitter varmt och skönt. Mycket fina handsydda kläder dagen till ära.


Sin naturliga skönhet kan hon var stolt över.


Den förtjusande renkalvengår så lugnt och fint med de andra renarna. Men var är hornen?


Charmören Pekka ståtar med röd Karusoandokolt idag! Han vet vad turisterna vill ha.


Står så tålmodigt kvar tills alla fotograferat och klappat klart på renen.


Nu har vi gått in och värmt oss i Sameskolan. Och här börjar de riktigt fina Samehantverken. Inget krimskrams. Bara vackra och funktionella saker. Mycket av det förstår ju inte vi vanliga vad det är för värde i, eller vad det används till.


Den absolut vackraste klänning (eller kolt) jag har sett!!! Vem vill köpa den till mig? Jag är inte nödbedd kan jag säga.


Mina nya Samiska vänner här i Arjeplog. Det var dem jag fick följa med på renskiljningen för en månad sedan. Och den här dagen svängde de ner till Tårrajaur och hämtade mig så jag kunde följa med till Jokkmokk. Tusen tack.
Och i vår följer jag med på kalvmärkning (då är de små och gulliga) och sedan den stora flytten till sommarbetet uppe på fjället. Jag är så himla tacksam att jag får följa med dem och jag hoppas de orkar ha mig med. Jag tror jag klarar av att  hjälpa till en del om de bara talar om vad jag ska göra. Kasta lasso till exempel!?!? Jag är inte rädd för att hugga i när det behövs.

Kolla in de fina handsydda mössorna. En variant av den högra ska jag sy av killingskinnet jag köpte.

Ja tack så mycket för ni tog mig med överallt på marknaden. Jag är såååå nöjd.

Innan vi åkte hem så var vi så väldigt frusna efter att ha gått där hela dagen. Då gick vi förbi deras Samiska vänner som hade en stor vagn där de sålde korv, kaffe m m... Så Ingegerd, hennes man och jag fick varsin kopp kaffe för att värma oss lite inombords. Men männen som hällde upp kaffet tyckte att Ingegerd och jag såg extra frusna ut så vi fick "medicin" i vårt kaffe. Så vi blev både varma och lite extra glada och fnittriga. Det var en bra medicin.
Eller hur?









Besök på Silvermuséet och Arjeplogs kyrka

Vi passade naturligtvis på att göra ett besök på det mycket mycket fina Silvermuséet. Väldigt sevärt. Otroligt välorganiserat och genomtänkt. Jag älskar ju Arjeplog och är jättestolt att få bo här så jag kunde gått därinne hur länge som helst och läst och se alla bilder om Arjeplogs historia. Under filmvisningen rös jag flera gånger och kände ett enormt välbehag.



Den rosa fantastiska kyrkan är också ett måste när man besöker Arjeplog. Familjen (och jag) konstaterade att det är en av de vackraste kyrkor vi sett! (Precis som Arjeplog i övrigt!)








Jag besökte kyrkan första gången på tredje advent. Kyrkan var nästan fullsatt. Det är även trevligt att bara sitta där en stund och betrakta. Precis innanför dörren finns en liten skön möbelgrupp att slå sig ned i. Finns även en massa böcker och CD-skivor att köpa... man stoppar helt enkelt pengar i en bössa på väggen. Ingen som kollar om man tar något utan att betala. Än så länge har det funkat bra så här! Helt otroligt tycker jag.

Härlig tur med dottern

I tisdags tog jag och dottern en skidtur på Renberget... vi hade en jätteskön tur, men det var nog lite för kallt egentligen. Men jag tycker ju det är så roligt nu när jag har sällskap av barnen så då stoppar i stort sett ingenting mig. Och det är tur jag har barnen som orkar åka skidor med mig både i spåret och i backarna! Så söndagen på Galtis i härligt solsken från klarblå himmel... och denna tisdag på Renberget i samma underbara solsken och med gnistrande snö var som en skänk från ovan. Vi kunde inte haft det bättre. Okej... kunde räckt med 10 - 15 minusgrader istället för 20 - 30 som det har varit de här dagarna. Men kylan klarar man några timmar.

Vacker dag med sol... men 22 minusgrader... var lite för kallt... men det gick! Vi åkte 8 km på Renberget.

Första gången dottern åker skidor på längden... riktigt riktigt duktig i spåret.



Älskar verkligen snö! Skulle vilja kunna alla uttryckssätt Samerna för snö... men ni skulle ändå inte förstå det.

Familjen på besök

I lördags kväll kom mamma, hennes man, min yngsta dotter och två av sönerna på besök. Känns fantastiskt roligt att få visa mitt vackra Arjeplog. Det är så svårt att beskriva hur fint det är här... måste såklart upplevas. Och ibland när jag är ute och går eller åker skidor så tänker jag... "Hur kan man INTE vilja vara här"? Även om det är lite ensamt ibland (vilket många gånger är självvalt) så ångrar jag inte en sekund att jag flyttade hit. Ändå har jag enligt alla som bor här uppe den bästa tiden kvar, nämligen våren som varar från mars till hela maj ut. Och det är väl samma tid som i hela landet. Men här uppe kommer ljuset så mycket fortare ikapp... och solen värmer riktigt ordentligt redan i början av mars. Så försök föreställa er vitt och vackert med snön, men solen som värmer så man kan klä av sig och och åka skidor eller skoter i bara t-shirt eller linne och jeans. Fantastiskt! Har sett bilder på det och jag är så himla förväntansfull! Som sagt: Hur kan så många människor välja att INTE vara här? Ofattbart.


Sönerna på Galtis i söndags. Underbart väder! 20 minusgrader men solen värmde jätteskönt så det var helt okej att åka.


AIK:aren Wilmer älskade åka snowboard i backarna!


Storebror Hampus åkte skidor riktigt bra fast det var ca 6 år sedan sist.


Vilken dag!!!




Isbaren på Galtis där det finns ett nyöppnat hotell och restaurang.

Vägen ner från Galtis. Vy över Hornavan.



Såhär glad är jag nu när jag har familjen här.

Nu ska jag iväg och åka skidor på Galtis igen med yngsta sonen.... Hej Hopp!!!!

Bilder från renskiljningen










Kalvmärkning.



Urskiljningen har börjat.

En ren dras till den fållan där den hör hemma enligt öronmärkning.



Vaccination sker innan renen släpps igenom grinden.

Tre Same-kvinnor som var med under hela dagen.

Jag har inga egna bilder med från slakten. Får se om jag får några bilder på min mail. Tar med de bilderna här senare i så fall. Men det kanske är många som helst inte ser de bilderna. Jag måste säga att så här efteråt är jag rädd att jag fått "men" av den upplevelsen. Har haft otäcka drömmar några nätter om slakten. Det ser rätt grotteskt ut för oss som inte är vana. Men antagligen vänjer man sig vid det också... inte vet jag. Vill ju gärna vara med på allt jag kan som händer med renarna, men blir ju inte direkt ledsen om jag inte är med på någon mer slakt!

...forts... Arjeplogsbilder


Skidåkning på Galtis. Jag var så väldigt sugen att åka i backarna. Ser ju Galtis från mitt hus!


Galtis samma dag. Solnedgång tidigt på dagen. Stor skillnad nu på så kort tid. Ljuset kommer nu allt snabbare.




Det här var det enda jag såg av min tomte för ca en vecka sedan. Nu syns den inte alls! Från början tyckte jag att jag ställde den så väldigt bra så den skulle stå fritt från snö tills jag skulle ta bort den. Nu får jag vänta till i vår.


Kom hem från jobbet halv 8 på morgonen förra veckan och upptäckte plötsligt att det var ljust så dags... kändes så härligt att få se solen så tidigt.


Sotis har lagt sig tillrätta bakom en kåsa som är formad som en... ja just det. Där låg hon bra tyckte hon! Hemma hos min tyska vän utanför Jokkmokk.


Svårt ta en bild på den underbara hunden Mimmi, samma hem som ovan. Så fort jag backade för att ta kort så flyttade hon efter. Att hon är still överhuvud taget var ju bra! När jag gick promenader med henne och min lilla Tiffy så var Mimmi överlycklig och hoppade upp och bet mig i händerna av hänförelse!

Bilder - Arjeplog - mitt nya hem


Huset jag hyr, bilden är från 29 november.


Huset nu i februari. Lite mer snö... ca 1 meter.


Vacker eldsflamma från i julas nedanför Silvermuséet.


Härbre bakom Silvermuséet.


Vägen till mitt jobb i julas.


Allé på andra sidan om mitt jobb på Luciadagen.


Skidspåret som ligger strax ovanför mitt hus.


Min favoritvy i Arjeplog.


Samma vy fast annan tidpunkt.


Min fina röda spark med ryggsäcken på. Samma ställe som ovan...


Skidåkning i spåret på Renberget.


Samma skidtur på Renberget.


På vägen hem från Renberget... solnedgång över Öberget där jag bor.

Måste dela upp alla mina bilder på flera inlägg. Jag har så många fantastiska bilder som jag vill visa, men blir lite mycket på ett och samma inlägg...
Fortsättning följer...

Jokkmokksmarknaden var jag på!




Ja!!! Det blev av. Jag är så glad att jag kom iväg på Jokkmokksmarknaden. Den var mycket större och bättre än jag hade föreställt mig. Det nästbästa jag gjort sedan jag flyttade upp hit. Det allra roligaste var förstås renskiljningen.
Åkte till min tyska vän i Tårrajaur på onsdagen och stannade ända till söndagen. Och så var han och jag på marknaden på torsdagen. Svinkallt och snöigt. Sämsta tänkbara väder, men det var så mycket att se så mina frusna fötter fick stå ut med det. Jag köpte mig ett killingskinn som jag ska sy en mössa av med hjälp av min Samiska väninna. Köpte lite annat smått och gott också.

                                   


Samerna gör mycket kläder i killingskinn.

Efter ett tag kom naturligtvis Pekka med sin Renrajd, alla renarna utom en var helt vita. Vackert som en saga när hela raden kom. Och alla människor hopades kring dem och tog kort... så också jag.



Den här flickan har både mössa och jacka i killingskinn.
Att Samerna gör kläder och skor i ren och killingskinn är naturligtvis för det är det varmaste man kan ha. Och de jobbar ute med renarna hela vintrarna och det skulle inte funka om de inte kan hålla sig varma. (fast de använder kanske inte det allra vitaste och finaste i jobbet, de har ju finkläder också) Den dagen jag var med på skiljningen var det bara 10 minusgrader och det var svårt hålla värmen de sista timmarna ute. Tänk då om det är 30 - 35 minus, kanske till och med 40 minus!

På fredagen kom min Samiska väninna och hennes man förbi och hämtade upp mig. Sedan gick vi på marknaden hela dagen, och nu hade jag klätt på mig lite mer kläder för det var ännu kallare den dagen! Vi träffade på en hel del Samer och andra som hade varit med på renskiljningen några veckor tidigare, och det var jätteroligt att prata med dem. Det är så kul att få lära känna en helt annan kultur och en helt annan värld. Jag ska göra allt jag kan för att få följa med på allt deras arbete så fort jag är ledig. (Dessutom finns det ju en del ungkarlar bland samerna) För om man gifter sig med en Same så blir man automatiskt Same själv. Tänk så fiffigt. Jag vill verkligen bli Same och jobba med renar och Samehantverk. Men det är mer en tanke än något mer. Det är inte bara att säga "hej, kan vi gifta oss för jag vill så gärna bli Same".


Mycket kallt alla tre dagarna. Men så är det på vintern här uppe.


Vacker knivslöjd.

Såna här vill jag också ha förstås.


Den här mannen var nog den som var bäst utrustad för kylan på marknaden.


Hundspann kunde man få åka. Ser roligt ut. Jag skulle själv vilja ha en draghund.

När vi gick in i Sameskolan och jag fick se alla utställningar och försäljning av hantverk och tyger, material till dräkter och allt annat de gör.... då blev jag helt betagen och ville ha precis allt jag såg! Det är så vackert med Samekläder och saker. Jag vill så gärna lära mig göra allt sådant själv. Kommer ta tid... och är svindyrt. Men har jag bestämt mig för något så brukar jag genomföra det. Det mesta hänger på viljan när man ska få något gjort. Gäller de flesta vill jag påstå. Så jag har redan börjat inhandla mig diverse material till kläder och väskor. Så nästa gång Ingegerd och jag jobbar tillsammans så ska jag sätta igång min nya karriär. Är riktigt taggad.
Igår satt jag hemma och gjorde halsband och örhängen i glaspärlor och tenntråd. Blev riktigt fint. Mycket snyggare än jag trodde. Känner mig såååå nöjd.

Nej, nu ska jag hem och sova...

God natt...... Zzzzzzzzzzz!!!!!

RSS 2.0