Min fina mössa

Min kära arbetskamrat som är same har nu hjälpt mig att sy en mössa. Jag tror att alla kvinnliga samer har sytt sådan här mössa fast i lite olika stil. En del har sytt på band utanpå killingskinnet, men jag ville bara ha den vit och  så kantad med renskinn och såklart de klassiska färgerna på toffsarna.


Här tar jag en bild på mig själv på väg hem från jobbet på min födelsedag. Jag är lite rynkig och trött men jag har ju hunnit bli 52 år faktiskt... kära nån så gammalt det låter! Ja, ja åldern kan jag inte påverka. Men jag är nog rätt nöjd med mig själv och mitt utseende ändå ärligt talat.

Lite svårt att försöka se lite glad ut när jag liksom poserar för mig själv.

Är väldigt stolt över att ha sytt den här mössan. Den är fantastiskt varm och väldigt praktisk i blåst och kyla.
Håller nu på att försöka sy ett par handskar i renskinn. Det är så svårt att sy i renskinn så det tar en väldig tid. Men det kommer ju en vinter till efter denna så jag behöver inte oroa mig för att handskarna inte kommer till användning i alla fall.

Jokkmokksmarknaden

Ja då fick jag tillfälle att återigen besöka Jokkmokksmarknaden. André och jag tog bussen från Arvidsjaur tidigt på morgonen. Påbylsade med kläder för jag kom ihåg hur kallt det var förra året, speciellt om fötterna. Nu har jag köpt varmare kängor som jag inte ens frös i när det var 35 minusgrader.


Den här vackra samekvinnan tog jag kort på förra året också. Jag är väldigt fascinerad över hennes kläder.

Som vanligt så fanns det otroligt mycket att beskåda både ute och inne.

Har ingen aning om vad dessa plagg kostar men antagligen en hel del. Skulle gärna äga denna klänning. Har tänkt sy en klänning till sommaren med inspiration av denna faktiskt. Får se vad jag kan åstadkomma.


Vad sägs om detta? Den ser faktiskt levande ut tycker jag.

Här har vi en Rödräv som ska föreställa ha fångat en Ripa. Och med prislappen på örat!

Ripor på glid...

Vad är detta då? Vet inte faktiskt.

Vi var osmarta nog att gå och äta lunch när Pekka kom med sina renar och gick genom marknaden. Det var synd att vi missade det för det är en höjdpunkt tycker jag.
Blev lite förvånad att det var så gott som exakt samma utbud och samma personer som ställde upp sina grejer på samma ställe som förra året. Så är det tydligen. Då förstår jag de som säger att har man varit på Jokkmokksmarknaden en gång så räcker det om det inte är så att man ska handla nåt speciellt. Ska man ha typ renskinn, killingskinn och en massa saker till sameslöjd så är det ypperligt att inhandla det på Jokkmokksmarknaden för där finns verkligen precis allt som behövs.

Jag handlade några saker, bl a ett par samiska silverörhängen som är fantastiskt fina.

Kallt men härligt

Det var längesedan jag skrev och berättade något här. Har försökt tidigare men misslyckats med att få in mina bilder. Gör nu ett tappert försök.

Hampus och jag var ute i stugan i början på januari. Det var ordentligt kallt men fantastiskt vackert. Vad sägs om de här bilderna?

Solen låg och blek fast det var mitt på dagen.

Jag var ute ett par timmar och skotta snö, staplade ved och matade fåglarna. Ville inte gå in förrän det mörknade för jag ville verkligen passa på att utnyttja det lilla ljus vi har här uppe i januari.

Min underbara stuga! Gud vad jag älskar den!

Vy ut över Hornavan. Här ute på sjön har jag pimplat ett par gånger men det har varit alldeles för kallt hittills. Men nu när ljuset äntligen är här och solen värmer skönt så kommer det bli härliga dagar på sjön.
Under mitt uthus har jag sett att fåglarna flyger fram på mornarna. De verkar sova där på nätterna. Mycket fiffigt att de utnyttjar håligheterna där och kan få skydd från snö och blåst.



Här ute åkte jag skidor en natt. Skulle egentligen gå och lägga mig men fick för mig att jag skulle ta en sväng på skidorna innan jag la mig. Så jag klädde mig och hämtade mina gamla brädskidor och så pannlampan på. Gick riktigt bra. Rundade udden man ser på bilden. Jag kallar udden "Långholmen" . Om någon mot förmodan skulle sett mig ute på sjön mitt i natten på brädskidorna stakandes lite hit och dit måste de verkligen ha undrat varför jag var ute den tiden?!?

De här dagarna i januari var det 30 - 35 minus ute! Kallt men härligt. Inne i stugan hade vi varmt och skönt med brasan sprakande hela tiden.



RSS 2.0