Kunskapsresa

Det finns en hel del mycket intressanta arrangerade turer runt Arjeplog. Jag försöker följa med på det som funkar tidsmässigt med jobb och annat inplanerat.
För två år sedan ordnade Silvermuséet en Kunskapsresa där man åkte uppåt Piteälven norrut. Den resan missade jag totalt synd nog. Då var det ca 10-15 personer som åkte med.

Förra hösten ordnades det en Kunskapsresa 2 som då gick genom Laisdalen. Då åkte jag och André med. Det var otroligt intressant och kunskapsberikande. Vi var 20-25 personer som åkte med. Och det kostade bara 100 kr att åka med!... i en hyrd buss och så var det tre personer från Silvermuséet som var experter inom olika områden. Ändå sa de att betalningen var frivillig! Klart att alla betalade för den otroligt trevliga resan.

I år ordnades alltså en Kunskapsresa 3 som denna gång gick lite längre, nästan ända till Norgegränsen. Och nu var bussen fullsatt. Tror det var bara 4 tomma platser. Kul att det blivit så uppskattat. Med tanke på att det har regnat otroligt mycket här uppe senaste tre veckorna så hade vi väldig tur med vädret. Bara lite småstänk men det gjorde inget för alla hade ordentligt med kläder med sig.



Här står en del av gänget och väntar på guiderna som ska berätta om Stalotomterna i det här området.


Ja här får ni själva läsa vad det är för något. Det är gamla Samiska bosättningar som är placerade på väldigt speciellt sätt. Man vet inte exakt och inte helt säkert varför det var byggt på detta sätt eller varför kåtorna var placerade på rad.


En målning av hur det kunde sett ut.


En av guiderna från Silvermuséet. Hon är otroligt engagerad i den gamla Samiska kulturen.


Här är de två manliga guiderna, en yngre och en äldre.

Medelåldern på de människorna som följer med på dessa resor är såklart hög, mest pensionärer faktiskt. Men det är en och annan 20-åring och 30-åring och några medelålders intresserade också. Mycket trevliga är allihopa och det är huvudsaken. Jag får i alla fall ut väldigt mycket av att följa med på olika arrangerade evenemang. Kunskap om kultur och natur är hur berikande som helst tycker jag. Och när det är så här välutbildade och medryckande guider så kan det inte bli bättre.


Här är en av groparna som tillhör stalotomterna. En slags beredningsplats. Samerna hade ju fångstgropar, eldgropar, förvaringsgropar, beredningsgropar. Man kan se på formen och djupet vad det kunde tänkas varit.
Guiderna från Silvermuséet har varit ute bland alla våra fjäll runt Arjeplog för att inventera gamla bosättningar. Vilket enormt tidskrävande jobb! Arjeplogs kommun är väldigt stort till ytan, som Skåne och Blekinge tillsammans.


På långt håll såg vi att det lyste alldeles klarrött upp på stensluttningen. Dessa underbara höstfärger! Nu i september är det så vackert i naturen här uppe. Det är nu som det är den bästa tiden att fjällvandra. Härlig luft och sprakande färger på berg och i dalar!


Nu är det snart dags att ta plats i bussen efter en mycket lärorik och trevlig heldag. Jag fick plötsligt syn på ett par rovfåglar högt upp i luften. Kunde dock inte urskilja vad det var för någon sort.
Huset man ser bakom träden i bakgrunden är en sån där öppen rast/nöd-stuga man kan använda dygnet runt och året runt. Det har alltid sagts att det spökar i det bortersta rummet. Så en del människor åker dit och sover där bara för att kolla spökerierna. Vete sjutton om jag skulle våga. Var såklart in och kollade rummet innan jag steg på bussen.


Ja så här tror man att kåtorna var byggda ovanpå försänkningarna. Man tror att anledningen till att bosättarna gjorde försänkning var att det blev ordentligt med utrymme invändigt och lätt att bygga kåtan ovanpå. Att det skulle bli varmare eller att det skulle vara lättare hålla bort snön som man skulle kunna tro har man konstaterat att det inte gjorde någon större skillnad.
Det var faktiskt förvånansvärt rymligt inuti måste jag erkänna.

Lite skillnad mot hur Samerna bor nuför tiden må jag säga!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0