19 dagar kvar! Mycket tankar och funderingar.

Jag packar och packar... och jag slänger och sorterar... och aldrig tar det slut! Vart kommer allt ifrån? Märkligt att det är samma sak varje gång jag flyttar. Ändå är jag ingen hamster som hela tiden samlar på mig och aldrig slänger. Nej då. Jag avskyr att köpa "bra-ha-saker". Tänker mig alltid för innan jag köper saker och det är ytterst sällan jag impulshandlar.
Men det är klart att den här gången när jag ska flytta så rensar jag och kastar extra mycket saker när det är så långt bort jag flyttar. Vill verkligen inte släpa med mig onödiga saker ända upp till Arjeplog.

Appropå flytt så har psykiatriska slutenvårdsavdelningarna på Karolinska sjukhuset i Stockholm, där jag jobbar flyttat till Danderyds sjukhus istället. Och flytten dit har varit jättejobbig. Bara en massa krångel hela hela tiden. Varje natt jag kommer och jobbar har de flyttat om alla möjliga grejer så det tar en massa tid och kraft att springa och leta efter till exempel sprutor, omläggningsgrejer, stetoskop, blodtrycksmanchett m m. (stackars patiener)

Snart lämnar jag psykiatrin... känns både skönt och vemodigt. I Arjeplog blir det mer åldringsvård, lite palliativ vård, akutmottagning, ett par Obs-platser, telefonrådgivning. Blir helt annorlunda än det jag är van vid, men också nyttigt att få jobba som sjuksköterska inom andra områden än bara psykiatri.
Men myckte kommer jag ändå sakna... om ni bara visste vad jag har kännt mig betydelsefull för mina patienter många gånger. Det är för patienternas skull jag hållt mig kvar i psykiatrin. Och varje gång jag byter jobb är det pga personalen eller chefen som sprider misstämning som gjort att jag till slut inte stått ut. Men den här gången är det enbart för jag vill upp till Norrland. Trivs med 95 procent av personalen (inräknat fast och timanställd personal), och chefen har jag inte haft problem med.
Det som jag ändå upplever nu som tröttsamt är att det är en tristare stämning när jag kommer på kvällarna och ska börja mit nattpass, och ännu värre på mornarna när viss dagpersonal kommer. Det är nu två avdelningar från Karolinska som slagits samman sedan vi flyttat till Danderyd. Och det är personalen på "den andra" avdelningen som jag tidigare bara jobbade på ibland som ofta ser sura ut och som bara stirrar ner i sitt papper och mungiporna neråt och suckar missnöjt. Urtrist. Har jag gjort något fel? Personalen på "min hemavdelning" uttrycker sig mer konkret om de är missnöjda med något och då är det lättare att hantera, men "den andra sidan" sitter bara och ser allmänt sura ut. Vi på natten försöker se till att allt är i ordning på avdelningen tills dagpersonalen kommer kl 7 på morgonen, men ändå har de tydligen alltid något att se sura ut över. (Inte sjuksköterskorna som tur är, de försöker alltid hålla stämningen uppe och inte gnälla över småsaker).
Fast det verkigen många gånger är oerhört krävande och svårt psykiskt sjuka människor som läggs in hos oss är det lättare att hantera dem än personal som tycker att de "vet bäst", som svärtar ner läkare och sjuksköterskor hela tiden så fort vi inte tycker som skötarna... Så en läkare med 5 -6 års läkarutbildning, och sedan 3-4 års specialistutbildning har alltså mindre kunskaper och kompetens än en mentalskötare som har en gymnasiekompetens!? Det är frustrerande och horribelt. De mentalskötare och undersköterskor som har den inställningen och ständigt gnäller är oftast de som jobbat inom sitt yrke i 20-30 år eller längre. Och som oftast stannat upp i utvecklingen sedan "den gamla goda tiden" då man behandlade psykpatienter med alla möjliga - idag otillåtna medel, och dessutom gav sig på dem fysiskt när de tyckte att patienerna behövde "sättas på plats". Och den "gamla stammen" mentalskötare är väldigt ofta också hemskt nedlåtande mot patienterna. (inte alla, det finns pärlor som absolut beter sig professionellt) Som om patienterna inte lider tillräckligt ändå!?

Nej mitt motto är att man aldrig får glömma att vi alla är människor och alla ska bli behandlade med respekt och med människovärde. Om jag eller någon annan har fördomar eller har svårt för en viss kategori av människor/patiener så krävs det av oss var och en som personal att vi håller det för oss själva. Patienterna som är inlåsta hos oss är ändå hela tiden i underläge och det är en kränkning i sig att komma till en avdelning där alla dörrar är låsta. Så vi som jobbar med dessa sårbara människor har ett oerhört stort ansvar att ta hand om dem så vi inte tillför dem större lidande än det redan är för dem.

Mina 2 nattgäng som jag jobbar växelvis med är det 99 procent som jag verkligen älskar att jobba tillsammans med. Och jag kommer nog aldrig få så roliga, trevliga, lättsamma och professionella medarbetare någon gång igen. Stor saknad kommer det att bli att lämna dem. Ska väl försöka hålla kontakten kvar med dem när jag flyttar upp. Men jag vet hur det brukar bli... det rinner ut i sanden. Det gör inte så mycket, det är helt naturligt. Men mina killar och tjejer kommer verkigen alltid ha ett speciellt rum i mitt hjärta. Jag vet att det är flera stycken av dem som tycker om skidåkning och fiske, så jag får väl göra vad jag kan för att locka upp dem till mig där det bara är en mil till närmsta skidanläggning, och fiskevatten är det gångavstånd till. Sedan finns det några stycken som är jättenyfikna på den delen av Sverige och som aldrig varit där, och jag hoppas nyfikenheten kommer sitta i länge nog så att jag får besök av dem också.



En av mina förebilder Florens Nightingale.
Föddes 1820 i Toscana och dog 1910 i London.
Florence är grundare till det moderna sjuksköterskeyrket genom sin envishet och stora uppoffringar.

Hon är känd för sin stora insats i Krimkriget. Genom bl a bättre hygien sänkte hon dödligheten bland soldaterna med 20 - 30 procent.
I slutet av Krimkriget fick Florence arbetsledande befattning.
Hon blev en nationell hjälte p g a hennes välskötta sjukvård.

1860 grundade Florence skolan "Nightingale school of Nursing".

Hon gjorde sig även känd för sina insatser inom statistiken. Bl a använde hon cirkeldiagram.
Florence var verkligen innovativ i sitt tänkande och hade en enorm drivkraft som vi ska vara glada för idag.

1858 valdes Florence som första kvinna in i "Royal statistical Society".
Jag hyllar verkligen Florence och många andra av dessa modiga kvinnor som uppoffrade sig och vigde sina liv för en sak de brann för och fick slåss med näbbar och klor i ett manssamhälle vi knappt kan föreställa oss idag.

Nu ska jag iväg och dansa folkdans för näst sista gången innan ja flyttar.

Ha en riktigt bra kväll allihop!





Kommentarer
Postat av: Gabi

Passa på att njuta av dansen..

Har du kollat efter nytt danslag i Arjeplog?



Kan du skicka mig hemsidorna där hundarna finns?



Pusspuss

2008-11-11 @ 18:37:17
URL: http://hunters.blogg.se/
Postat av: Mallan

Allvarligt e de bara 19dgr kvar nu?? Eller e de kanske arbetsdagar du räknar...??



Hoppas allt e bra med dig, nu har jultidningarna kommit oxå förresten! Krams =)

2008-11-11 @ 22:09:44
URL: http://mammamalinsvardag.blogg.se/
Postat av: BloggisLotta

Nehej du Malin. Idag är det 11:e, och den 30:e är jag på plats i lappland. 19 dagar! Arbetpass har jag bara 6 nätter kvar.

På lördag ska jag och mina "favvosar" på jobbet försöka ta en krogsväng på söder i Stockholm. Hoppas Hoppas Hoppas! Puss på dig min FavvoMallan, önskar du kunde följt med! Längtar efter dig. Du är snäll, snygg, glad, trevlig, intelligent, och f f a en som bryr sig om andra... och godhjärtade människor växer inte på träd! Vill va din vän för evigt =))

2008-11-11 @ 23:20:51
Postat av: Charlotta bloggisen

Gabi! Dansen gick utmärkt. Vet inte hur det blir med folkdans i Arjeplog.

www.tememma.50webs.com

[email protected], Sibirian Husky

På blocket kickar du på arjeplog och närorter så ska du kunna hitta dessa hundar: Siberian Husky tik 16 mån, Jokkmokk. Ludde behöver nytt hem Umeå. Alaskan Husky valpar 12 v. Vännäs. Pointertik Bonita Haparanda. Siberian Husky hane, Dorotea. Blandrasvalpar Alaskan Husky, Pajala. Tippex 11 mån, Sibirian,Alaskan, malamute, schäfer, Umeå 500 kr. Sibirian Husky hanvalp, Sorsele 4500 kr. Alaskan Husky valpar 4 mån, Lycksele 3500 kr. Siberian Husky tik, Lycksele 3500 kr. Det är de hundar jag kollat på. Och de jag tänkte åka förbi och titta på är de två sistnämnda.

Lycka till och njut av bilderna på dessa underbara hundar!

2008-11-12 @ 00:24:18
Postat av: Bloggaren igen

Skrev fel webadress till dig Gabi. Det ska vara:

www.teamemma.50webs.com

Underbar bild. Synd att det bara var en enda bild hon visade. Eller så är det jag som inte fattar hur man går vidare på hemsidan.

2008-11-12 @ 12:52:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0